{ "title": "Sfenks Kedisi", "image": "https://www.kedi.gen.tr/images/sfenks-kedisi.jpg", "date": "21.01.2024 01:56:42", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Sfenks kedisi, sfenks kedisinin bir diğer ismi de terapi kedisi olarak geçmektedir. Sfenks kedisinin ortaya çıkması tamamen tesadüfe dayalıdır. Kanada'nın Toronto kentinde kedi bakan bir ailenin yeni doğan kedilerinden biri mutasyon sonucu olarak tüysüz doğmuştur. Bu kedi ailenin dikkatini çekerek benzersiz olduğunu düşünmüşler ve çoğaltmak için uğraşmışlardır. 1970 yılına denk gelen ilk tüysüz erkek kedi dünyaya gelmiştir. Bu kedi devon rex türü gibi tüyü olan kedilerden meydana gelmiştir. Erkek kediyle çiftleştirilen bazı kediler tüylü bazıları da tüysüz doğmuştur. Tüysüz olan bu kedilere Uluslararası kedi derneği üreticileri tarafından sfenks kedisi adı verilmiştir. Bunun nedeni ise mısır çöllerinde bulunan sfenks heykellerinin erezyon, çöl rüzgârlarına dayanıklı olmasından dolayı heykellerin adı verilmiştir.

Sfenks kedisi kişiliği

Sfenks kedileri ilgiyi çok sevmektedir. Gittikleri yerde insanların ilgisini çekebilmek için bir sürü yaramazlıklar yapabilirler. Zaten görüş açısından insanların dikkatini oldukça çekmektedir. Bu kedilerin bir özelliği de ısrarcı olmalıdır. Fark edilmek ve ilgilenilmek onların çok hoşuna gitmektedir. İnsanları güldürmek için elinden gelen sevimlilikleri yaparlar. İnsanlarla bu kadar içli dışlı olan bir kedinin düğer adının terapi kedisi olmasına şaşılmamalıdır. Sosyal bir kedi türüdür. Enerjik ve meraklıdırlar. Sfenks kedileri ilgi görmedikleri zaman çevrelerini keşfe çıkarlar. Yüksek yerlerden atlarlar, tırmanırlar, böceklerin peşine düşerler kısaca genellikle afacanlık peşindedirler. Evde bulunmasanız bile sosyal bir kedi türü oldukları için başka türden hayvanlar ile çok iyi geçinebilmektedirler. Sizinle uyumak isteyebilir ve kucaklanmayı çok sevmektedirler.

Sfenks kedisi sağlığı

Diğer kedilerde görüldüğü gibi sfenks kedisinde de genetik rahatsızlık görülebilir. Bu kediler hayatları boyunca genellikle sağlıklıdırlar. Bazen aşağıdaki rahatsızlıklara rastlanıldığı görülmüştür.
Sfenks kedisi bakımı nasıl yapılır?

Sfenksler diğer kedilere göre daha çok tırmanma ihtiyacı duyarlar. Bu kedilerin derileri kokusuz losyonlarla veya yağlarla nemli tutulması gerekmektedir. Etrafı yağlanmaması için haftalık banyo yaptırılmalıdır. Banyosunda bebek şampuanıyla ya da nemlendirici şampuanlar kullanılmalıdır. Banyo esnasında derisinin katlanmış olduğu yerler güzelce durulanmalıdır. Günlük temizliğini bebekler için kullanılan ıslak mendillerle sağlayabilirsiniz. Diş etlerinde oluşabilecek sorunlar için dişlerini günlük veya haftalık fırçalanmalıdır. Tırnakları düzenli olarak iki hafta bir kesilmelidir. Göz kenarlarında akıntı söz konusu olduğunda yumuşak bir bezle her göz bezin farklı taraflarıyla temizlenmelidir. Bunun amacı enfeksiyonun yayılmasını engellemektir. Sfenks kedisinin kulakları düzenli bir şekilde haftada bir kez kontrol edilmelidir. Eğer kulaklarında kir söz konusu ise biraz pamuk ile elma sirkesi ve su karışımı hazırlayarak temizleyebilirsiniz. Kulak çubuğu kullanmak zarara neden olur. Günlük olarak tuvalet kumu değişmelidir. Sfenks kedisi tüysüz olduğunda dolayı sıcak bile olsalar üşüyebilir ve bunun için birkaç hırka kullanabilirsiniz. Dış faktörlerin tehlikesinden korumak için ise yalnızca evde kapalı tutmanız yetecektir.

Sfenks kedisi tüy rengi ve bakımı nasıl yapılır?

Sfenks kedileri sert ve kaslı gözükebilirler fakat vücutlarındaki tüyleri çok kısadır. Burun, kulak, patiler ve kuyruklarında ince tüyleri vardır. Bu kedilerin vücut ısıları diğer kedilerle aynıdır. Tüyü kısa olduğu için daha çok sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Yuvarlak karın ve geniş göğüsleri vardır. Bununla beraber kaslı bacakları ve minyon tırnakları vardır. Kalın pati tabanları bulunmaktadır. İnce ve uzun kuyrukları vardır. Yalnızca kuyruk uçlarında bir tutar tüy bulunmaktadır. Bununla küçük bir aslan kuyruğunu andırır. Gözlerine yakın olan yerleri çok karışıktır. Hatta yavru sfenk kedisinde çok karışıklık söz konusudur. Sfenks kedilerinin bir sürü desenleri söz konusudur ama tüyleri kısa olduğu için desenleri belirgin değildir.
" } ] }