{ "title": "Mısır Kedisi", "image": "https://www.kedi.gen.tr/images/misir-kedisi.jpg", "date": "19.01.2024 20:23:43", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Mısır Kedisi, Mısır Mausu olarak bilinen, kısa tüylü, üçgen kulaklı, Felis cinsine ait bir ev kedisi türüdür. Mau, Eski Mısırca'da kedi demektir. Bu sebeple de Mısır kedisinin tür ismi olarak da genel kabul görmüş ismi Mısır Mausudur ve Mısır kedisinin adından da anlaşılacağı üzere kökeni Mısır'dır. Bu kedinin aksine Mısır kedisi olarak tanınan tüysüz Sfenks kedisinin kökeni Kanada'dır ve mutasyondur. Genelde ördek avlanmalara götürülen, avlanma içgüdülerinin tatmin edildiği oyunları seven Mısır kedisi yırtıcı özelliklerine, içgüdülerine rağmen sahiplerine karşı sadıklardır ve yabancıları çok sevmezler. Sesleri kısık ve melodik olmasının yanında konuşmayı pek sevmeseler de eksik olan ihtiyaçlarını sahiplerine bildirmekte tereddüt etmezler. Mısır kedileri insanlar ile iletişime geçerken kuyruklarını sallar, seslerini bir nebze de olsa değiştirir ve ayaklarını hareket ettirirler. Mısır kedilerinin kaslı bacakları, ön kollarına göre daha uzundur ve bu sayede de saatte 58 km/s hız yapabilir ve bu özelliğiyle en hızlı evcil kediler sınıfında yer almıştır.

Mısır Kedisi Tarihçesi

3000 yıllık bir geçmişe sahip olan Mısır kedisi, Nil Nehri kıyısındaki tarlalara dayanan fare, böcek ve yılanların yok edilmesi amacıyla evcilleştirilmiştir. Evcilleştirilmiş ilk kedilerden olmasınım nedeni de bahsettiğimiz gibi 3000 yıla yakın geçmişi olmasıdır. Antik Mısır çağlarında hiyerogliflerde Mısır kedisini bolca görmek mümkündür. Ayrıca heykellerinin de dikildiği bu kedi, Mısır Güneş Tanrısı Ra'nın savaştığı APEP adlı kötü tanrı olarak da resmedildiği bulunmuştur.

Mısır Kedisi Modern Dünya Tarafından Keşfedilmesi

Onca yıllık geçmişine rağmen modern Mısır kedisi, II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1952 yılında keşfedilip resmi kaynaklarda bahsedilmeye başlanmıştır. Sürgün Rus prenses Natalie Trubetskaya, sürgün hayatını İtalya'da geçirirken Mısır'ın İtalya büyükelçisiyle tanışır ve onun kedilerini fark eder. Uzun süre uğraşsa da en sonunda birkaç Mısır kedisini kendisine getirmesi için büyükelçiyi ikna eder. 1968 yılında ise ilk defa CFF (Cat Fanciers Federation) tarafından tanınan Mısır kedisi kısa bir süre sonra 1977 yılında CFA (Cat Fanciers' Association) tarafından yarışmalara katılabilmesine izin verilmiştir. 3000 yıla yakın geçmişleri olmasına rağmen 2007 yılında 200'den az Mısır kedisi yavrusu tespit edilmiştir.

DNA araştırmalarına göre Mısır kedisinin kökeninin her ne kadar Mısır olduğu iddia edilse de Mısır kedisinin DNAsında Kuzey Amerika ve Avrupa genleri ağırlıktadır. Pentascope tarafından yayınlanan kedi genom verilerine göre Mısır Kedisi, Amerikan Ankara Kedisi (Yerli Ankara Kedisi değil), Maine Coon adındaki Amerikan kökenli büyük kediler ve Korat kedileri arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır.
" } ] }