{ "title": "Kuduz Kedi", "image": "https://www.kedi.gen.tr/images/kuduz-kedi.jpg", "date": "20.01.2024 12:23:43", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "
Kuduz kedi; Kuduz hastalığı hayvanlardan bulaşan bir hastalıktır. Kuduz hastalığı olan bir hayvanın ısırığı sonucunda, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri ya da mukozalara temas etmesi yolu ile bulaşan ve akut beyin iltihabı sonucu ölümle biten bir virüsten kaynaklı hastalıktır. Kuduz hastalığı, kedi, köpek, inek ve tilki gibi hayvanlarda görülen bir hastalıktır. Kedilerdeki kuduz hastalığının gidişatı üç farklı şekilde gerçekleşebilir. Prodromal başlangıç dönemi, saldırgan dönemi ve üçüncü olarak da felç dönemi şeklindedir. Hastalığın belirtileri gözlemlenmeye başladıktan sonra hayvan üç ile yedi gün arasında ölür. Bu ölümün sebebi de hastalığa neden olan virüsün akut beyin iltihaplanmasına neden olmasıdır.

Kuduz kedilerde hastalığın ilerleyişi ve süreci

Hastalığın başlangıç dönemi üç gün kadar sürer ve devamında davranış bozukluğu olur. Akabinde hayvanda beden ısısı yükselmeye başlar. Bir süre sonra ise hayvan ısırıldığı bölgeyi yavaş yavaş tırmalamaya ve ısırmaya başlar. Buda ısırık bölgesindeki ısının yükselişi ve hayvana virüsün asabiyet ve saldırgan bir yapı vermesindendir. İkinci aşama olan saldırgan dönemde ise iki veya dört gün kadar sürer. İlk ısırığın olduğu zamanlarda ürkek ve çekingen olan hayvanın bir süre sonra yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdalara karşı yeme isteği oluşur. İştahında azalmalar görülen kedide bunun tam tersine inanılmaz derecede su içme isteği oluşur ve çok fazla su tüketimi yapmaya başlar. Bu aşırı su tüketimi sonrasında sık sık idrara çıkan hayvan ısırılma yerini sürekli kaşımaya başlar ve gözlerde irileşme, kızarıklık gibi belirtiler meydana gelir. Kuduz kediler ışıklı olan yerlerden ziyade daha loş gözlerini acıtmayan yerler tercih etmeye başlar. Özellikle evcil bir kedi ise dolap altları, kanepe altları gibi karanlık yerlere girerler. Bulaşan virüs hayvanda bilinç giderek kaybolur ve hırçınlaşarak etrafındaki her şeye karşı tepkili olur. Sahibinin emirlerine uymaz ve etrafındaki her şeyi her canlıyı ısırmaya başlar. Ayrıca bilincini kaybeden kediler maksatsız ve amaçsız olarak boş ve anlamsız miyavlamalar yapar ve agresifleşerek kendisini kaybeder. Son olarak da üçüncü dönem dediğimiz felç dönemi gelir. Bu dönem ise ortalama olarak yine iki veya dört gün sürer. Kuduz hastalığının ilerlemesi ile öncelikle ısırılan bölgede bulunan organlar etkilenerek, devamında bütün vücuda yayılan virüs tüm vücudu felç yapar. Seslenmesi değişir ve ağızdan köpük şeklinde salyalar akmaya başlar. Artık hayvan tamamen bedeninin hakimiyetini kaybetmiştir ve hareket edemez hale gelmiştir. Yürüyüşündeki denge kaybolur ve zig zaglar çizerek denge kaybını belli eder ve yere düşer. Tam felç olduktan sonra bir veya iki gün içerisinde hayvan artık ölür. Klinik belirtiler çıktıktan sonra kuduz hastalığının tedavisi yoktur. O yüzden ısırılma olayı olduktan ve hemen fark edildikten sonra teşhis erken konur ise hayvana kuduz aşısı yapılarak hastalığı yapacak virüsün yok edilmesi sağlanır. Böylelikle kuduz hastalığından kurtulunmuş olur.

Kuduz hastalığının bulaşması

Kuduz kedi, bu hastalığın bulaşma şekilleri ısırılma, kuduz hayvanın etinin yenmesi, kuduz hayvanının salyasının bir yere düşmesi ve maruz kalınması veya salyanın olduğu yere temas ettiğiniz yerinizde sıyrık kesik gibi yaraların bulunması yeterlidir. O yüzdende evde hayvan besleyenlerin mutlaka hayvanlarını takip etmesi ve belirli aralıklar ile bedenlerini kontrol etmesi önemlidir. Bu sayede ısırılma veya sıyrık gibi vakıalarda kuduz aşısı yaptırılarak hayvan kurtarılabilir.
" } ] }