{ "title": "Kediler Neden Kusar", "image": "https://www.kedi.gen.tr/images/kediler-neden-kusar.jpg", "date": "19.01.2024 14:04:07", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kediler Neden Kusar, Kedilerin kusması kedide birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Kedilerde görülen yüksek ateş ve gribal enfeksiyonlar sonucunda kedilerde kusma olayı çok fazla görülmektedir. Ayrıca kedilerde bir de kusma sendromu oluşması da kedilerde görülmektedir. Kedinin yaşamış olduğu bütün hastalıklara bağlı olarak kedilerde kusma sendromu oluşması da bilinenler arasındadır. Çok fazla kusma görülen kedilerde bir hastalık belirtisi olduğundan hemen hekime başvurulmalıdır. Çoğu zaman belli aralıklar ile kediler yutmuş oldukları tüyleri de kusarlar fakat bu tüyleri çıkardıktan sonra kedilerde kusma olayı tamamen ortadan kalkar. Kedilerin kusmaların da yaşanan başlıca sebepler şu şekilde sıralanmaktadır. Kedilerin yedikleri yiyeceklerden dolayı yediği maddeye alerjisi olması durumunda ve ot yediğinde, kedilerin karınlarında oluşan tümörler karaciğer rahatsızlıkları ve pankreas hastalıklarından dolayı kusmalar görülmektedir. Çeşitli mide hastalıkları olan parazitler, gastritle, ülserler, tümörler ve parazitlerin olması sonucunda oluşan kusmalar, tiroit bezinin fazla çalışması da kedilerin kusmalarına sebep olmaktadır. Böbrek yetmezliği ve karaciğer hastalıkları da kedilerin kusmalarına beden olmaktadır. Ayrıca kedilerde görülen bağırsak hastalıkları da kedilerin kusmalarına sebep olan rahatsızlıklar arasındadır. Ayrıca kedilerde görülen hormonal ve metabolik hastalıklarda kedilerin kusmasına sebep olacak hastalıklar arasında yer almaktadır. Son olarak ise çeşitli ilaçlar dahi kedilerin kusmaların da çok büyük bir etken olarak görülmektedir. Örneğin ilaç ile kedinin kusmasına sebep olan en büyük etken olarak aspirin gelmektedir.

Kediler Neden Kusar?

Çeşitli sebeplerden dolayı kediler de kusma sebepleri ve çeşitleri bulunmaktadır.
Kan kusma; Kedinin kan kusması durumunda bunun sebepleri olarak ciddi şekilde zehirlenme, ince bağırsaklarda oluşan ülserler, tümörler ve çeşitli yabancı maddelerin vermiş oldukları tahribatlar sonucunda oluşan bir durum olarak bilinmektedir. Bu sebeple kan kusan kedinin acilen bir veterinere görülmesi çok önemlidir.

Aralıklı kusma; Kedi eğer ki aralıklar ile kusuyor ise kedinin yemiş olduğu bir besin maddesine olan alerjiden dolayı kustuğu bilinir. Ayrıca yine aralıklar ile kusan kedinin ciddi olarak mide ülseri veya tümörden kaynaklı bir hastalığı sebebi ile kustuğu da bilinenler arasındadır. Bu şekilde kusmalar kedilerde 1-2 günden fazla olmakta ise veterinere başvurulması kedinin sağlığı acısından faydalı olacaktır.

Akut kusma; Kedilerin yaradılış itibari ile yutmuş oldukları tüyleri kusmaları söz konusudur. Çeşitli dolayı mide bulantısı sonucu ile görülen kusmalar bu şekilde olmaktadır. Bu tür kedi kusmaların da ise kusma işlemi sona erince kediye 1-2 saat kadar su ve yiyecek verilmemesi önemlidir.

Projektil kusma; bu tür kusma ise kedilerde yemiş oldukları yiyeceklerin midede kalma süresinin uzaması, zorlaşması ve engellenmesi sonucunda oluşan kusmalardır. Kedilerin bu çeşit kusmaların da mutlaka veterinere götürülmesi gerekmektedir.

Kedilerde görülen Kusmaların Tedavisi İçin Yapılması Gerekenler
" } ] }