{ "title": "Kedi Tüyü", "image": "https://www.kedi.gen.tr/images/kedi-tuyu.jpg", "date": "20.01.2024 17:55:00", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Kedi Tüyü, Evde kedi beslemek isteyen kişilerin büyük çoğunluğu, sebebi bilinmeyen bir şekilde gelenek haline gelmiş olan tuhaf bir inanışa kapılmışlardır. Geçmişten gelen ve asla uzmanlar tarafından kabul görmeyen birtakım varsayımlar nedeniyle bu kişileri sağlıklı hayvanlara karşı ne yazık ki uzak durma gereksinimi duyulan veya istenmeyen davranışlar içerisine iter. Bütün bunları, özellikle de günümüzde bu şekilde değerlendiren kişiler için gerçekten üzülmek gerekir. Çünkü evcil hayvanların hayatlarına nasıl güzel renkler katabileceğini fark etmekten çok uzaktadırlar.

Kedi tüyü zararlı mıdır?

Kedi tüyü zararlı olduğu doğrudur. Ancak aşıları tam olmayan, bakımı yapılmamış ve çiğ et yiyen, bakteri barındıran yani aslında parazitle çok fazla temas eden ve bu parazitleri dışarı atarken bir şekilde tüylerine bulaştıran kedi tüyü elbette zararlı olacaktır. Bu durumda da biz insanlar, parazitin dışarı atılmasından sonraki yirmi dört saat boyunca solunum yoluyla veya bazı durumlarda ağızdan temas ederek bu parazitlere maruz kalırız.

Peki bu parazitler kedilere nasıl bulaşır? Mesela çiğ fare yiyen bir kedi, eğer daha önce bir bağışıklığı yok ise toksoplazmozis paraziti kapmış olur, takribi on beş gün içinde de parazit kedinin bünyesinde çoğalır ve daha sonra dışkılama yoluyla vücuttan atılır. Söylediğimiz gibi atılan bu parazitlerin bulama riski taşıması için dış dünyada yirmi dört saat geçirmiş olması gereklidir. Yirmi dört saatten önce parazitlerin bulama riski yoktur. Bir kedinin enfeksiyon sonrası bütün parazitleri dışkılama ile atması yaklaşık 20 günü sürebilir. Bir kez enfekte olan bir kedide bir daha enfeksiyon görülmez çünkü artık bağışıklık kazanmıştır.

Toksoplazma paraziti

Üstelik toxsoplazmazis parazitinin illa insana kedi tüyünden geçmesi diye bir durum yoktur. Dışkıların toprakla temas etmesi sonrası üzerinde bulunan parazitlerin diğer hayvanlara bulaşması sonucu bu hayvanlardan elde ettiğimiz besinler yoluyla bulaşma da olası bir durumdur. Mesela inek, sığır, koyun ve benzeri hayvanlar bu parazitleri otlanma sırasında alabilir ve daha sonra etlerinin iyi pişirilmeden yenmesiyle insanlar toxoplazma parazitine maruz kalabilir. Diğer bir sebep ise parazitlerin yine toprak yoluyla besin elde ettiğimiz sebze ve meyvelere bulaşması ve bu besinlerin iyi yıkanmadan yenmesi yoluyla bu parazitleri almamız olabilir. Bu saymış olduğumuz iki sebep bütün bakımları yapılmış evcil hayvanların tüylerinin ve tabi kedi tüyünün tamamen zararsız olmasına rağmen gereksiz yere zan altında kalmalarına neden olmaktadır.
" } ] }