{ "title": "Kedi Tırmığı", "image": "https://www.kedi.gen.tr/images/kedi-tirmigi(1).jpg", "date": "19.01.2024 10:17:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kedi tırmığı, bir hastalıktır. Kedilerin tırmalaması ya da ısırması sonucunda lenf düğümlerinde oluşan şişkinlikle ortaya çıkar. Kedi tırmığı tüberküloz, lenfoma gibi enfeksiyonlarla sıça karıştırılan bir hastalıktır. Toplumda en fazla sonbahar ve kış mevsiminde görülen bu hastalık, genellikle 14 yaşın altındaki çocukları etkiler. Hastalığın etkeni kedilerdeki bartonella türündeki bakterilerdir. Bütün ülkelerde etkili olan kedi tırmığı hastalığı, özellikle evde kedi bakımının artması nedeniyle yaygınlaşmıştır. Hastalığın 1899 yılında ilk kez Henry Parinaud tarafından tanımlaması yapılmıştır.

Kedi tırmığı belirtileri nelerdir?

Bu hastalığın en belirgin özelliği lenf bezlerinde şişmeye neden olmasıdır. Kedinin daha önceden ısırdığı, tırmaladığı yerde belirli bir süre sonra ufak çaplı bir şişme ve kabarma meydana gelir. Bu aynı bir böcek ısırığı gibidir. Herhangi bir ağrıya yol açmayan bu kabarcıkların en fazla görüldüğü alanlar kollar, bacaklar ve baş bölgesidir. Bunların olduğu yerde 1-2 hafta sonra lenf düğümlerinde şişmeler oluşur. 1-5 cm kadarki lenf düğümleri en fazla boyun, kasık ve koltuk altı bölgesindedir. Lenf düğümlerindeki büyüme 2-4 ay kadar devam eder. Bazen hastalarda 38 derecelere ulaşan yüksek ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı gibi belirtilerde görülebilir. Nadir etkiler arasında ise karaciğer, akciğer, dalak gibi organlarda iltihap oluşabilir. Göz kızarması olursa, bu kulakların önündeki lenf düğümlerinde büyümeye yol açan yaraya neden olabilir.

Kedi tırmığı nasıl oluşur?

Bu hastalık en çok yavru kedilerin tırmalaması ya da ısırığıyla bulaşır. Bunun dışında kişinin cildinde açık yara, çizik gibi sorunların olması halinde kedinin yalaması sonucunda da bulaşabilir. Bunun sebebi hastalığın etkeni olan bakterinin kedinin tükürüğünde olmasıdır. Bunların dışında kedi tırmığı insandan insana bulaşmaz. Aynı zamanda kediden kediye de bulaşıcı özelliği yoktur. Kedilere bu hastalık pireler nedeniyle bulaşır. Bakteriler kediye bulaştığında aylarca herhangi bir belirti vermeyebilir. Fakat kedi tırmığı hastalığını geçiren bir kişi yaşam boyu bu hastalığa karşı bağışıklık kazanır.

Kedi tırmığı ne zaman tehlikelidir?

Sağlığı yerinde olan kişiler için tehlike arz etmeyen bu hastalıkta şişmiş olan lenf düğümleri 2-3 ay içinde kendiliğinde iyileşme etkisi gösterir. Ancak kemoterapi gören kanser hastaları, diyabet ve AIDS hastalarında oldukça ciddi problemler yaşanmasına, hastaların yaşamlarını yitirmesine neden olabilir.

Kedi tırmığı tanısı nasıl konur?

Hastalığın teşhisinde sağlıklı kişilerden biyopsi yapılmasına gerek yoktur. Fakat bağışıklığı baskılanmış olanlarda, kanser şüphesi bulunanlarda, ciltteki lezyonlardan ya da lenf düğümlerinden parça alınmalı ve biyopsi yapılmalıdır. Biyopside sarkoidoz, tüberküloz gibi hastalıkların belirtileri yani granülomatöz iltihap tespit edilir. Kesin tanı için biyopsi yapılırken PCR testi uygulanmalı ya da özel boya kullanılarak hastalığı etkeni olan bakteri tespit edilmelidir. Bunun için bartonella henselea bakterisi için oluşturulan antikorlar ELISA'ya da IFA tekniğiyle ölçülür. Eğer antikorların düzeyi 1,64 ve üzerindeyse, yeni bir enfeksiyon varlığı izlenir. Daha önceden kedi tırmığı için deri testi yapılmaktaydı. Ancak bu yöntem artık kullanılmıyor.

Kedi tırmığı tedavi edilir mi?

Bu hastalık çoğu hastada kendiliğinden iyileşir. Eğer hastalarda ateş, iç oranların tutulumu, lenf düğümü şişmesi ağrılı olması durumunda ya da hastalığın bir ay içinde gerilememesi halinde antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Bu tedavi bağışıklığı baskılanmış olan hastalara da uygulanmalıdır. Hastalığı bulaştıran kedilere ise tedavi uygulanmasına gerek görülmez.
" } ] }