{ "title": "Kedi Kuyruğu", "image": "https://www.kedi.gen.tr/images/kedi-kuyrugu.jpg", "date": "21.01.2024 01:30:05", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kedi kuyruğu, Kedilerin genel olarak kuyruk şekilleri birbirinin aynısıdır. Yapı olarak sadece Manx ve Bobkuyruk diye bilinen Japon kedilerinde iskelet sistemi farklıdır. Bunun dışında olan bütün kedi türlerinde iskelet sistemi aynıdır. Sonuç itibarı ile iskelet sisteminin devamı kuyruklardır. Kedilerdeki iskelet sistemi iki yüz otuz kemikten oluşup, insan iskeletinden çok farklıdır. Bu farklı oluşumları sayesinde kedilerin vücudu esnek bir yapıdadır. Özellikle boyun bölgesi insan boynundan oldukça farklı bir yapıdadır. Kedilerin boynundaki bu esneklik, onlara çok geniş açı ile boyunlarını döndürme şansı verir. Bu esnek yapı sayesinde sıçrama, tırmanma ve saldırma durumlarında omuzların iyice geriye almalarını sağlayarak bedenlerini kolay bir şekilde aerodinamik bir etki kazandırır. Kedi kuyruğu, kedilerin hepsinin kuyrukları vardır. Bu kuyruklar hem dengeyi sağlamak hem de kendi aralarında işaretler ile anlaşmasını sağlar.

Kedilerde kuyruk problemleri

Kedilerde bulunan kuyruk kesimi bedene çok hassas dokular ile bağlantılıdır. Bu dokularda yani kuyruk sokumu dediğimiz bir yerde hasar oluşması veya zedelenmesi Kedilerde ciddi kuyruk sorunları oluşturarak enfeksiyon riskini arttırır. Kedi kuyruğu, kediler için çok önemli bir organ olduğundan korunması ve sağlıklı kalması çok önemlidir. Özellikle enfeksiyon gibi durumlarda kedi kuyruğu ağır hasarlara uğrayabilir. Enfeksiyonun ilerlemesi ve kedinin kuyruğunu kaybetme riski çok yüksektir. Genellikle zedelenme kırık vakıalarında kedi kuyruğu tedavileri hem çok zor hem de çok pahalı bir yöntemdir. Sokak kedilerinde durum ise biraz daha farklıdır. Kırılan veya zedelenen kuyruk genellikle kendiliğinden iyileşir. Ama enfeksiyon durumlarında durum farklıdır. Çünkü enfeksiyonun tedavi edilmesi şarttır. Aksi takdirde kedinin tüm vücudu enfeksiyona maruz kalarak ölümlere yol açabilir.

Kedi kuyruğunda bir önemli unsurda anüs bölgesinin hemen kuyruğun altında bulunmasıdır. Anüste iki tarafında iki çeşit bez bulunur. Bu bezler dışkılama işlemi esnasında bir sıvı madde salgılar ve çok kötü kokuludur. Bu sıvı madde kedilerin dışkılarını yapmasında kolaylık sağlar ve rahat bir dışkılama yapar. Ancak bu bezlerin oluşturduğu sıvıyı dışarı atamadığında dışkıda içeride kalacağından anüs bölgesinde ağrı ve kaşıntı meydana gelir. Bu durumda kediler kuyruklarını yakalamaya, ısırmaya hatta zarar vermeye başlar çünkü dışkı sıvı ile içeride kaldığından acı verir. Yine de dışkısını yapmak daha acı verdiği için yapmazlar bir süre sonra dışarı atılamayan dışkılar kabızlığa neden olarak içeride keseler oluşturur ve bu keseler şişlik meydana getirir. Bu durumda yaşadıkları ağrıdan ötürü dışkıyı iyice yapmayı reddederler ve kuyruklarına zarar vermeye başlarlar bu durumda da kuyruk zedelenip enfeksiyon kaparak yine kedinin ölümüne kadar olabilecek sorunlar ortaya çıkartabilir.
" } ] }