{ "title": "Kedi Aşıları", "image": "https://www.kedi.gen.tr/images/kedi-asilari.jpg", "date": "20.01.2024 17:41:29", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Kedi Aşıları, vücut bağışıklığı bakımından oldukça güçlü olan kediler ne kadar güçlü olsalar da onlarda virüs ve bakteriden etkilenirler. Bu nedenle kedi besleyen kişilerin bu hayvanların bakımını ve aşılarını yaptırması gerekmektedir. Aşılama hem sizin hem de kedinin sağlığını korumak için gereklidir. Bu yöntem ile kedinin tehlikeli hastalıklara yakalanma riski azalır ve bağışıklık sistemi daha da güçlenir.

Kediler gebelik döneminde ise aşılama yapılmaz ve dişi kediler kesinlikle çiftleşmeden önce aşılamanın yapılması gerekmektedir. Ayrıca sütten kesilmeyen yavrular aşılamaya götürülmemelidir. Çünkü anne sütünün içinde kediyi hastalıklara karşı koruyan enzimler bulunmaktadır. Aşılar bu enzimin etkisini azalttığı için bu kedilere aşılama yapılmamalıdır. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki kedilerin her aşıya ihtiyacı yoktur. Sadece uzmanlar tarafından başlıca aşılar belirlenmiştir ve bunların yaptırılması gerekir. Veteriner ile görüşüldükten sonra kedinin yaşı ve özellikleri belirlenerek aşıları yapılır.

Kedi aşıları, uzmanlar tarafından belirlenen başlıca aşılar yasalar tarafından belirlenir ve 8 haftalık kediler 16. Haftaya kadar aşılanır. Bu aşılar şunlardır:
Aşılar kedinin bir yaşına girmesi ile tekrarlanır ve üç yılda bir tekrarlanması gerekmektedir. Yukarıda bahsedilen kedi gençlik hastalığı virüsü kediler için ölümcüldür. Viral solunum enfeksiyonu ve Herpes virüsü ise kedinin solunum yolu hastalıklarına sebep olmaktadır. Kuduz aşısı dışında kalan aşılar karma aşılar olarak bilinmektedir. Bu hastalıkların ortadan kaldırılması için karma aşı yapılmaktadır.

Kuduz aşısı ise zorunlu olarak yaptırılır. Eğer kediniz birini ısırırsa bu kişinin sizden şikâyetçi olmasıyla kedinin kuduz olup olmadığı kontrol edilir. Dolayısıyla böyle bir problemi ortadan kaldırmak için kuduz aşısını yaptırmanız gerekir.

Kedi aşıları, zorunlu aşıların dışında kedi lösemi aşısı, FIP aşısı ve kedi AIDS'i aşısı da yapılmaktadır. Bu aşılar kedinin yaşam alanı ve özellikleri ile veteriner tarafından yapılır. Her tıbbi müdahale yan etkiye sahip olduğundan bu aşıların da nadir olsa da yan etkileri bulunmaktadır. Bu aşılardan sonra kediler asabi olabilir ve iştah kaybı yaşayabilir. Bu gibi durumlarda veteriner yardımı size faydalı olacaktır.
" } ] }