{ "title": "İran Kedisi", "image": "https://www.kedi.gen.tr/images/iran-kedisi.jpg", "date": "21.01.2024 01:39:28", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "İran Kedisi, uzun tüyleri ile evcil kediler arasında oldukça popüler olan ve 19. Yüzyılda güzellik yarışmalarının vazgeçilmezi olan kedi türüne İran kedisi adı verilir. İngiliz araştırmacılar tarafından sadece uzun tüylü olarak adlandırılan bu kedi türü akıllı, naif, uyumlu ve çok sevimli olarak bilinmektedir. Köklerine dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle birçok araştırmacı tarafından farklı tezler ortaya atılmaktadır. Bazı araştırmacılar vahşi bir soydan geldiklerini iddia etse de bu pek kabul edilmemektedir. Bazı yazarlara göre ise Rus Uzuntüylü kedisinin Orta Anadolu'ya getirilerek burada Ankara, Türk ve Angora kedi türleriyle çiftleştirilerek İran kedisinin ortaya çıktığını savunmuştur. Birçok araştırmacı da bu fikre katılmıştır. 17. Yüzyılda İtalyan gezgin Pietro Della Valle tarafından bu kedilerin çok beğenmiş ve çoğaltmak için İran kedilerini Avrupa'ya götürmüştür. 19. Yüzyılda Fransa'da en çok aranan kedi cinsi haline gelmiştir ve tek rakipleri de Türkiye'den giden Ankara kedileri olmuştur. Bu kadar çok popüler olan bu kedi türü zamanla da Ankara ve Van kedilerinin önüne geçmiş ve bu kedi türlerinin unutulmasına neden olmuştur.

İran Kedisinin Rengi

İran kedisi, en yaygın rengi beyaz olan bi türün 60 farklı renkte çeşidinin olduğu bilinmektedir. Ayrıca Chinchilla vb. Gibi türlere de böylece ayrılmıştır. Zamanla baskın türlerin çiftleşmesi sonucunda uzun tüylü olarak belirginleşmiş ve gittikçe yüzü de daha çok genişlemiştir.

İran Kedisi Karakter Özelliği

İran kedisi, karakter özelliği olarak 19. Yüzyılda agresif olarak görülse de günümüzde uyumlu, sevecen, akıllı, narin ve sakin gibi özellikleri barındırdığı gözlemlenmiştir. Mükemmel anne olma özelliğine sahip bu kediler ev yaşamına da gayet uygundur. Bakim olarak en zor yönü uzun tüylü olduklarının tüylerini tarama işidir. Küçük yaşlarda iken taranma alışkanlıklarının edinilmesi gerekmektedir. Ayrıca göbeklerinin orta kısmında fazla tüy toplanmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
" } ] }