{ "title": "Hamile Kedi Bakımı", "image": "https://www.kedi.gen.tr/images/hamile-kedi-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 13:41:50", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Hamile Kedi Bakımı, son derece hassas ve ilgilenilmesi gereken bir dönemdir. Kedilerin hamilelik süresi 63 gün olarak bilinse de bu süre 57-67 gün arasında da olabilir. Kedilerin hamilelik döneminde yaşayacağı zorluklar ve bazı değişiklikler cinsine ve beden özelliklerine göre değişiklik gösterse de temelde bütün kedilerin hamilelik döneminde özenli bir bakıma ihtiyacı vardır.

Hamile Kedi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Kediler, tür olarak her ne kadar evcilleşmiş olsalar da aslında kendi özgürlüklerini seven ve başına buyruk öz güveni yüksek hayvanlardır. Bu sebeple evde kedi bakanların zaman zaman zorluk yaşamaları, kedilerinin huysuzluk yaptığı ya da içine kapandığı gibi şikâyetler etmeleri normaldir. Bu durum hamilelik döneminde daha da artacaktır. Kediler eğer evde besleniyor ve kısırlaştırma işlemi yapılmamış ise sıcak mevsimlere geçişte çiftleşme ve üreme içgüdüsü geliştireceklerdir. Bu dönemde kedinin doğal ihtiyaçlarına izin verilmez ise evden kaçabilir başlarına çeşitli kazalar gelebilir. Böyle bir durumda bir veterinerden yardım alınabilir ya da sağlığından ve bakımından emin olunan karşı cins kedilerle bir araya getirilebilir.

Hamile olduğu kesinleşen kediler, öncelikle ev içinde rahat etmelidirler. Huysuzluk ve içe kapanma gibi duygu değişimleri gösterebilirler ve hamilelik döneminde kediler, sevilmek istemeyebilir, kuytu yerlerde gizlenebilir ve saldırgan olabilirler. Böyle durumlarda kediye ısrar edilmemeli ve kendi rahat olduğu haline bırakılmalıdır.

Hamile kedi bakımında en önemli unsurlardan biri kedinin beslenmesidir. Vitamin ve mineraller açısından zengin, özellikle tavşan eti ya da omega içeren balık içerikli mamalar ile beslenmeleri gerekir. Kedinin kuru mama ile besleniyorsa bile günde en az bir kere konserve mama verilmesi ve özellikle konserve mama içeriğine dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde doğru bilinen yanlışlardan biri de kediye süt vermektir. Yetişkin bir kediye süt vermek, sindirim sistemini bozar ve beslenmesini zorlaştırabilir.

Son Aylarında Hamile Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Hamile kedi bakımında, özellikle hamileliğin sonlarına yaklaşılan dönemde, kedinin kendini kuytu köşelere saklamaya başladığı gözlenir. Bu dönemde ona yardımcı olmak için sıkça saklandığı yerlere bir minder ya da bir kedi yatağı bırakmak doğum için anne kedinin burayı seçmesine yardımcı olacaktır. Anne kedi doğum vakti yaklaştığında eğer sorunsuz bir hamilelik geçirmiş ve beden yapısı da doğum için elverişli ise rahat bir şekilde doğum yapacaktır ve bu süreci mümkün olduğu kadar müdahale olmadan kendi kendine başarması gerekmektedir. Doğum sırasında bir zorlanma fark edilirse bir veterinerden yardım almak gerekir. Kediler hamilelik sürecinde kusma, ishal, tüylerde matlaşma ve donuklaşma, normal oranın dışında tüy döküşü gösterebilirler. Bu durum doğum sonrası normale dönecektir.
" } ] }