{ "title": "Dişi Kedi Kısırlaştırma", "image": "https://www.kedi.gen.tr/images/disi-kedi-kisirlastirma.jpg", "date": "20.01.2024 01:59:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dişi kedi kısırlaştırma, veterinerlerin de tavsiye ettiği bir işlemdir. Genellikle toplumda kedi sevenler, evinde kedi bakanlar kedilerinin anneliği, babalığı tatmasını isterler. Fakat kedilerde öncelikle aile kavramı bulunmamaktadır. Yavruları doğduğunda kediler onları içgüdüsel bir davranışla korur ve besler. Yavruları sütten kesilinceye kadar onlarla ilgilenirler. Daha sonra yavrularıyla ilgilenmeyi keser. Bir kedi doğurduğu yavrusuyla bile çiftleşebilir. Bazı kişilerde kedilerin kısırlaştırılmasına dini açıdan karşı çıkabilir. Buna günah olur diye pek yaklaşmazlar. Fakat kediler cinsel olgunluğa erişince mutlaka çiftleşecek ve yavruları olacaktır. Her yıl kedinizin çiftleştiğini düşünürseniz, yavrularına nasıl bakacaksınız, bunları himaye edeceksiniz, işte bunları da düşünmeniz gerekir.

Kedilerin kısırlaştırılması hem erkek hem de dişi kediler açısından pek çok hastalığın gelişmesine de engel olur. Erkek kediler içi testis tümöründe, dişi kediler içinde meme tümörü, rahim iltihabı ciddi hastalıklar böylece önlenmiş olur. Bunun dışında devamlı miyavlama, idrar bırakma, evden kaçma gibi eylemlerde kısırlaştırma sonrasında bitmiş olur. Dişi kedi kısırlaştırma bu nedenlerle tavsiye edilen bir uygulamadır.

Dişi kedi kısırlaştırma nasıl olur?

Kızgınlık dönemi dişi kedilerde genellikle 6. Aydan itibaren başlar. Kızgınlık dönemi halleri her kedi için farklı olur. Dişi kedilerin bir kısmında kızgınlık süreci kısa süreli olurken, bazı kedilerde günlerce bunun etkisi devam eder. Etkileri de hepsinde farklı şekilde olabilir. Bazıları şiddetli, bazıları da hafif şekilde etkilenir. Kedi sahiplerinin bir kısmı kedilerine bu süreci atlatması için hormon iğneleri yaptırabiliyor ya da progesteron içeren hap veriyorlar. Fakat bu tür uygulamalar kedilerde ileride sorun çıkarabilir ya etkilere neden olabilir. Bu yüzden uzmanlar tarafından pek tavsiye edilmez. Rahim iltihabı, yumurtalık kanseri bu gibi yan etkiler arasındadır.

Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı genellikle kızışma döneminde pek yapılmaz. Bunun nedeni hormonal etkileri yüzünden kedide aşırı kanam riskine sebep olması yüzündendir. Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı her ameliyat gibi bazı riskler taşın. Bunların en önemlisi kedinin anestezi almasıdır. Kedilerin bir bölümünde olan anestezi duyarlılığı nedeniyle iyileşme gecikebiliyor ya da ölüme sebebiyet verebiliyor. Fakat alanında Uzman bir veterinerle bu sorun en aza indirilebilir. Kedinin tam bir muayenesi ve gereken kan tahlilleri yapılarak, ameliyata hazırlanmalıdır. Eğer kedinin bir hastalığı varsa bu veterinere daha önceden bildirilmelidir. Buna uygun bir anestezi protokolü yapılabilir.

Genellikle dişi kedi kısırlaştırma ameliyatında inhalasyon anestezi denilen gaz anestezi yöntemi uygulanır. Bu genellikle en güvenli yöntemdir. Gaz solunumla akciğerlere verileceği için kedinin vücuduyla temas engellenmiş oluyor. Bu sayede kediniz ameliyat sonrasında daha kolay uyanıyor. Ameliyat yapılmadan önce kedilerin en az 12 saat aç olması da önemlidir. Birkaç saat öncesinden ise suyun kesilmesi gerekir. Ameliyat yapılırken kedilerin vücut ısıları düştüğünden, sonrasında sıcak ortamda tutulmaları da önemlidir. Küçük bir kesi yardımıyla dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı yapılır. Bundan sonra kediniz iyileştiğinde kızışma dönemi sorunları da yaşanmayacaktır. Daha sağlıklı şekilde yaşamına devam edecektir.
" } ] }